İki hocanın okuduğu ezan köyü yankılandırıyor. Ezan, günlük işlerine yavaşça ilerleyen yaşlıların başı üzerinde yankılanıyor. Okulun bahçesinde birkaç çocuk futbol oynuyor. Gençelrin sayısı az. Çoğunlukla yaşlılar ve okula gelen birkaç düzine öğrenci. Halibyam, “Her ailede gurbetçi var. Hapsi Batı’da veya Türkiye’de” diye belirtiyor. Hayatının 22 yılı Avusturya’ya geçmiş. Almanca kelimeler kullanarak konuşmalarını renklendiriyor. Sabah kahvesini içimiş ve evinin yolunu tutmuş.
Avusturya emekli maaşı ile Rodoplar’da
Halibyam şunları paylaşıyor: “Burada tüm gençler aileleri ile birlikte yurtdışına kaçıyor. Düşük emekli maaşlarıyla sadece yaşlılar kalıp para göndermelerini bekliyor. Gurbetçisi olan her aileye her ay 200-300 avro gidiyor. Burada başka bir şey olmuyor. Başka bir şey olamaz da. Evler, yaşlılar, bahçeleri, hayvanları, cami, iki bakkal ve bir meyhane. Değeri ucuz bir yaşam ve Avrupa’dan avro.” Avusturya’dan emekli aylığı almayı bekliyor. En az 800 avro. Orada en az 11 yıl gece vardiyası çalışmışsanız 58 yaşında emekli olunabileceğinizi söylüyor. Buradaki gerçeklerle karşılaştırma dahi yapmak istemiyor.
Bayer, aspirin gibi
Boynolu yaşlı bir adam, “Adım Bayer. Bu ismi taşıyan burada başka hiç kimse yok. Sadece benim adım. Bayer, aspirinin markası gibi” diye şakalaşıyor. 65 yaşında. Onu 80 yaşındaki bir köydeşiyle sohpet ederken buluyoruz. Köyün iki bakkalından birinin önündeki bankta oturuyorlar.
Bayer, “Demokrasinin gelmesiyle her şey değişti. Gençler yok, insan kalmadı. E, burada ne kaldı? 50 öğrencisi olan bir okul. Herkes gitti. Biz ne kadar destek oluyoruz, onlar ne kadar destek oluyor. Herkes kendi biliyor” diye belirtiyor.
Boyno yaz aylarında doluyor. Göçmen ve gurbetçilerin geri döndüğü sezonda doluyor.
Bahçelerden her ürüne karşı avro
65 yaşındaki Bayer, “Geldiklerinde her şeyi alıp götürüyorlar. Hazırladığımız tüm erzakları bagaja koyup gidiyorlar” diye belirtiyor.
Yanındaki yaşlı adam da, “Yaşlılara avro gönderiyorlar, ancak onlardan temiz, doğal gıdalar istiyorlar. Toprak ne verirse, inek ne verirse. Böyle” diye ilave ediyor.
Çocuk az, gelinlik kız yok, bekar erkek çok
Bayer, “Çocuk nasıl olsun? Bir kısmı kaçıyor, diğerleri evlenmiyor. Nasıl olsun? Burada 46 bekar erkeğimiz var. 55 yaşına kadar bekarlar. Evlenmiyorlar ve yaşam öylesine geçiyor. 89’dan önce burası belediyeydi. Çok insan, büyük köy. Demokrasi geldi ve bunlar oldu. Bizler burada kaldık. Kalın sağlıcakla” diye vedalaşıyor. Kendisinden yaşça büyük köydeşi ile köyün bir mahallesine doğru yürüyor.
Karşıdan üç kadın geliyor. Biri yan bakkaldan aldığı ekmeklere sarılmış. İki hocanın ezan ve duaları devam ediyor. Avro ile geçinen köyün üzerinde Allah’a ibadete davet var, ancak genler yok…
Olaybg.com