Ana Sayfa Gündem Askeri Tıp Akademisi Başkanı: Gelen influenza B virüsü, koronavirüsten daha tehlikelidir! Depolama...

Askeri Tıp Akademisi Başkanı: Gelen influenza B virüsü, koronavirüsten daha tehlikelidir! Depolama işe yaramıyor

783
Paylaş

bTV’nin sabah kuşağında Askeri Tıp Akademisi Başkanı Ventsislav Mutafçiyski şunları paylaştı:
Birkaç gün önce, Berlin’de bir kongre ve koronavirüs için özel bir panel gerçekleştirildi. Uzmanlar panik ve alınan aşırı tedbirlere şaşırıyor. Bu enfeksiyon diğerlerinden farklı değildir. Çok daha tehlikeli olan inluenza B virüsü geliyor. Fazladan depoladığın gıdalarla ne yapacaksın? Kesinlikle hiçbir şey.
Tehlikeli olan herhangi bir enfeksiyon için doktorlar iyi korunmuş olmalı. Sağlık kaynakları uzmanlar tarafından boşa harcanmaktadır. Bu enfeksiyon diğer solunum yolu enfeksiyonlarından farklı değildir. 2012’de çok daha tehlikeli bir enfeksiyon vardı.
Bulgaristan’daki virüse karşı Avrupa tedbirlerini çoğaltmamız gerekiyor. Şimdiye kadar bu konuda bilimsel yayınlar yetersizdi.
Şimdi 72 000 kişiyi kapsayan ve ölüm oranını ele alan bir makale yayınlandı. Ölüm oranı grip B ölüm oranı ile neredeyse aynı. Kronik rahatsızlığı olan kişilerdaha dikkatli olmalıdır. ABD, Rusya, Çin, vb. gibi ülkelerde bu yönde büyük bir gayret var. Halkın hizmetine girecek bir aşının test edilmesi oldukça uzun bir zaman gerektiriyor.
Ülkemizde koronavirüs vakası tespit edilmemiştir. Stara Zagora ve Varna’da iki yeni laboratuvar açılıyor. Koronavirüse karşı alınan önlemlerde Romanya’dan daha iyi durumdayız.
Bir koronavirüs vakası saptanırsa, sağlık yetkilileri karantinaya alınacak tüm temas ettiği kişileri aramalıdır ve karantina altına almalıdır. Virüs ocakları çoğalırsa, daha önce de uygulanan grip tatilleri gibi önlemler kullanılabilir. Tavsiyeler kişisel hijyen, temas kısıtlaması, temas halinde 1,5 metreden fazla bir mesafede bulunma gibi önlemlerdir. Aile içinde de bu önlemler alınmalı.
Böyle durumlarda insanların tutumları önemlidir. Riskli ülkeler Çin, İtalya, İran, Güney Kore ve Japonya’dır. Bu ülkelerden gelenler daha uçakta bir anket dolduruyor, bu anket Bölge Sağlık Müfettişliklerine ve aile hekimlerine de gönderiliyor. Ailesi ile birlikte bu kişinin nereye gittiğinin bilinmesi gerekiyor. Bu kişilere evde maske taşımaları tavsiye ediliyor.
Japonya’da, bu ülkelerden dönen insanlar evlerinde kalıyor. Yüksek ateş ve öksürükleri varsa, dördüncü günde aile hekimleri ile iletişime geçiyorlar. Hamile kadınlar ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler bundan hariç tutuluyor. Ateşimiz 37.5 derece üzerine çıktığında aile hekimine telefon etmeden önce bir gün daha beklemeliyiz. Koronavirüsün ülkemize ulaşmaması neredeyse imkansızdır.

Olaybg.com