Fahri Yaşaroğlu: „Zorunlu göçten önce bizleri sınır dışı ettiler. Belene kampında kalanları Avusturya’ya göndermeye başladılar. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal sürgün edilenleri uçakla Viyana’dan Türkiye’ye aldı.”
Edirne’deki Bulgaristan göçmenleri ve yerel yönetim temsilcileri, 26 Aralık 1984 yılında Kirkovo’nun Mogilyane köyünde isim değiştirme girişimlerine karşı protestoda yaşamını yitiren 17 aylık Türkan bebeği andılar. Yaşamını yitiren bebeğin adını taşıyan park ve anıt, Eski Göçmenler olarak da bilinen ve bir göçmen makallesi olan Şükrü Paşa semtinde bulunmaktadır.
Türkiye ve Bulgaristan arasındaki iyi ilişkilere değinen Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, „İnşallah bir daha hiçbir soydaşımız böyle bir muameleyle karşı karşıya kalmaz. Artık bu mümkün de değil, ne Türkiye eski Türkiye’dir ne Türkler eski Türklerdir. Buna izin vermeyiz. Bu katliamdan Bulgar halkını sorumlu tutmuyoruz, o zamanki totaliter rejimin yöneticilerinin yaptığı, yaptırdığı zulümdür, işkencedir, katliamdır.“ diye konuştu.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu, „35 yıl geçmesine rağmen bir kişi ne yargılandı ne de ceza aldı. Nerede bu dünyadaki medeni ülkeler, niye kimsenin sesi çıkmadı?“ diye konuştu.
Törende Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş ise Bulgaristan’daki zulümleri dünyaya duyuran halterin efsane ismi Naim Süleymanoğlu’nun adının Edirne’de bir caddeye verilmesini istedi.
72 yaşındaki Fahri Yaşaroğlu Belene toplama kampında yaşadıklarını anlattı. Yaşaroğlu, „Zorunlu göçten önce bizleri sınır dışı ettiler. Belene kampında kalanları Avusturya’ya göndermeye başladılar. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal sürgün edilenleri uçakla Viyana’dan Türkiye’ye aldı. Bizleri, kamptaki 12 aileyi de Türkiye’ye yolladılar. Konvoy halinde geldik Türkiye’ye. Sabaha karşı 03.30’da Kapıkule Sınır Kapısı’dan girdik 1989 yılında.” diye belirtti.
Olaybg.com