Ana Sayfa TOP “Kirli” dizel araçlar Doğu Avrupa’ya geliyor

“Kirli” dizel araçlar Doğu Avrupa’ya geliyor

900
Paylaş

Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in emisyon skandalı dünya çapında 11 milyon aracın egzoz verilerini manipüle eden bir yazılımla donattığı açıklanınca ortaya çıktı. Laboratuvar koşullarında, Volkswagen’in ve daha sonra ortaya çıktığı gibi, Audi ve BMW’nin de dizel araçları şartlara uyduğu; ancak yollarda yolda izin verilene göre 40 kata kadar daha fazla nitrojen oksit salmaktadırlar. Emisyon skandalı nedeniyle, Almanya ve Batı Avrupa’daki eski dizel otomobillerin fiyatları oldukça düşük. Deutsche Welle’nin aktardığına göre Almanya’daki Araç Tüccarları Derneğinden Ansgar Klein, „Dizel otomobiller, yüzde 10 ile 20’si arasında değer kaybetti,“ diye belirtiyor.

Yeni katalizörler 400 ila 700 avroya mal olacak

Manipülasyonlu dizel motorları yeniden teçhizatlandırmak için 400 ila 700 avroya mal olacak yeni katalizörlere ihtiyaç vardır. Almanya’daki üreticiler sorumluk almaktan çekinip tüm masrafları karşılamaya hazır değildir. Bu tür araçların sahipleri çıkmaz yolda olduklarından otomobillerinden kurtulmayı tercih ediyor. Bu yüzden hileli yazılıma sahip araçlar, daha ucuz yakıtlı otomobillerin geleneksel olarak arandığı Doğu Avrupa’ya gidiyor.

Almanya’nın eski benzinli arabaları ise geleneksel olarak Afrika’ya gidiyor. Bir dizi Afrika ülkesi, ithal arabalar için maksimum yaş uygulaması getirdi, buna rağmen yollarında giderek daha fazla 25 yaşın üzerinde araba kullanılıyor. Yeni Delhi’deki Bilim ve Çevre Merkezi’nden bir rapor, Afrika’daki eski otomobillerin % 14’ünün Almanya ve Çin’den, % 15’inin ise ABD ve Japonya’dan geldiğini gösteriyor. Trafikten durdurulan 1 milyonun üzerindeki aracın nerede bulunduğunu tespit edemediklerinden yola çıkarak Alman yetkililer, yasa dışı satışların arttığını da tahmin ediyor.

Eski otomobiller sınırdan parça halinde geçiriliyor

Almanya’da oto satış işletmesine sahip olan Hadar, “Hurdalar Afrika’ya, hileli yazılıma sahip araçlar ise Doğu Avrupa’ya gidiyor” diye belirtiyor. Haydar daha, Afrika’ya gidecek otomobillerin önce Hamburg’a kadar, daha sonra Cibuti, Dares Salam ve Lagos’a gönderildiklerini söylüyor.

Irak kökenli Almanya vatandaşının açıklamalarına göre, yasadışı ithalat için de yollar var: “Belli başlı tanıdıklarınız varsa, dilediğiniz aracı ithal edebilirsiniz.”

Bazen, sınırı daha kolay geçebilmek için araçlar parça halinde de taşınıyormuş.

Hayda’ın atölyesinde yeni dizel araçlar satılmıyormuş. Yurtdışı müşterileri bu araçlara ilgi duymuyormuş: “Libya’da, benzin deponuzu sadece 1 avroya yukarıya kadar doldurabilirsiniz. Bu yüzden insanlar orada dizel araba satın almıyor.”

Haydar ayrıca, Kuzey ve Batı Afrika müşterilerinin Almanya’ya iki haftalığına gelip internetteki reklamlarda bulduğu arabayı aradığını da belirtiyor, örneğin: “1995 yılında üretilen Red Audi A4, benzinli motor, iyi durumda motor, fiyat 500 euro „.

Ancak, reklamı okuduktan sonra, otomobilin eko-standartlara uymadığı için Almanya’da kullanılamayacağı belli oluyor.

Deutsche Welle’den