Ana Sayfa TOP Yasa değişiklikleri: 30 gün içinde trafik cezalarını ödemeyen sürücü cezanın iki katını...

Yasa değişiklikleri: 30 gün içinde trafik cezalarını ödemeyen sürücü cezanın iki katını ödeyecek!

798
Paylaş

Trafik polisi cezaları veya elektronik hız cezası 30 gün içerisinde ödenmezse ceza tutarının iki katı ödenilecek. Bu, bir hafta sonra Meclise tartışmak üzere gönderilecek olan Yol Trafiği Yasasındaki son değişikliktir.

En son düzeltmeler ise, ödemeyi 14 gün içinde yapan sürücüler % 50 indirimden yararlanacağı yönündedir. İlk iki haftadan sonraki 30 gün içinde bunu yapanlar para cezasının tamamını ödeyecek, bu bir aylık süreyi aşanlar ise cezanın iki mislini ödeyecek. Daha yüksek bir toplama oranı için, elektronik fiş cezaları internete yüklenecek. Böylece adreslerinde bulunamayan cezalı sürücüler, ceza fişlerini almış kabul edilecek. Bu şekilde, sürücü teslim edilmediğinden ve onun varlığından haberi olmadığı için cezayı ödemediği açıklaması artık geçerli olmayacak. Bulgaristan Sürücüler Birliğinden belirtilenlere göre, sürücülerin çarptırıldığı cezaların toplanmasını ve disiplini sağlamak amacıyla getirilen önemli değişiklikler Yol Trafiği Yasasının 189. maddesinde yer alacak. Şu anda geçerli ve elektronik ceza makbuzları ile ilgili olan 5. paragrafına, Mecliste onaylandıktan ve yürürlüğe girdikten sonra elektronik ceza makbuzunu sürücüye sunma usul ve şekillerini açıklayan bir cümle ilave edilecek. İlk önce, trafik kuralları ihlali kamera tarafından kaydedilen sürücüye, bir iade makbuz ile ona bir elektronik makbuz  gönderilecek. Sürücü bu cezayı 14 gün içinde ödeyebilecek. Yeni yasa tasarısı, sürücünün  ikamet adresinde bulunamaması ve yeni adresinin bilinmemesi halinde, iade makbuzunu geri dönmesinden sonra, bölgedeki  Emniyet Müdürlüğünün personeli tarafından mevcut adresine yeni bir teftişin yapılmasını öngörüyor. Eğer sürücü tekrar bulunmazsa, polis memuru ziyaret tutanağı düzenleyecek. Bu durumda elektronik makbuz, ilan panosuna ve İçişleri Bakanlığının ilgili Emniyet Müdürlüğünün internet sitesine konulacak veya başka bir şekilde açıklanacak. Böylece makbuz, duyurusu yapıldığı andan itibaren sürücüye sunulmuş sayılacaktır. Para cezasının ödenmemesi halinde, ceza Ulusal Gelir Ajansına devredilecek ve burada bir icra davası başlatılacak. Sürücünün denetim esnasında ödenmemiş para cezası bulunduğu tespit edilirse, miktarı ödeyene kadar ehliyetine el konulacak. Bu nedenle araç trafikten de durdurulabilir.

İçişleri Bakanlığı ve milletvekillerinin amacı, bu değişikliklerle, sürücülerin para cezalarını ödememesine izin veren, mevzuat açığını engellemek. Şu anda neredeyse her ikinci sürücü para cezalarını ödemekten kurtulabiliyor.

İçişleri Bakanlığından, sürücü cezalarını göndermek için kurye şirketlerini kullandığını, ancak bunların yarısı imzasız olarak geri döndüğünü, dolayısıyla ceza kararı yürürlüğe giremediğini belirtiliyor. Trafik Polisi istatistiklerine göre, yıl için uygulanan para cezaları 180 milyon levin üzerinde. Aynı zamanda, 90 milyon BGN’den daha fazlası toplanmaz durumda. Yasa gereği, yaptırımlar iki yıllık bir sınırlama süresine sahiptir. Bu süre içinde suçlu sürücüden ceza parasınını toplama prosedürü başlamışsa, 3 yıl oluyor. İçişleri Bakanlığı, vadesi dolduğundan toplanamayan para cezalarının istatistiğini yapmıyor.

Bulgaristan Sürücüleri Sendikası uzmanlarına göre, her halükarda devlet beş yıl boyunca, yol kenarındaki radarlar, uyuşturucu testleri, devriye kameraları gibi en temel ekipmanı satın alabilecek yüz milyonlarca lev değerinde bir geliri kaybediyor.

Olaybg.com