Geçen yıl Bulgaristan’da ortalama çalışma hayatı 33 yıl imiş
Eurostat’ın AB ülkelerindeki çalışma hayatı süreleri hakkında yapmış olduğu araştırmaya göre, 2017 yılında AB’de ortalama çalışma hayatı 36 yıldır. AB üye devlet düzeyinde, çalışma hayatı İtalya’da 32 yıldan İsveç’teki 42’ye kadar değişmektedir. Verilere göre, geçen yıl Bulgaristan vatandaşlarının ortalama çalışma hayatı 33 idi.
Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, geçen yıl Bulgaristan’da çalışanların sayısı 3,4 milyondan fazlaymış. Bunlardan 650.000’dan fazla vatandaş kamu sektöründe, yaklaşık 2.4 milyonu ise özel sektörde çalıştığı görülmektedir.
UİE verileri daha, merkezi yönetimde yaklaşık 100.000 kişi, yerel yönetimde 42.000 kişi istihdam edildiğini gösteriyor. Bu rakamlara İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı çalışanları dahil değildir. Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü’nün (NOİ) yeni raporuna göre, bu yıl Ekim ayına kadar, Bulgaristan’da verilen emekli maaşı sayısı 2 161 434’tür, bu da Bulgaristan nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun meslek hayatını tamamladığını göstermektedir. 2018’de ülkemizdeki erkekler 64 yaşını 1 ay geçe emekli olmuşlar, kadınlar ise 61 yaşını 2 ay geçince.
Uzmanlara göre, dünya genelinde günde 8 saat, haftada 40 saat (ülkemizde olduğu gibi) çalışma yaygın bir uygulamadır. Eurostat verilerine göre, böylece Bulgaristan vatandaşları yılda 2000 saat çalışıyor, bu rakamı ise ortalama 33 yıl çalışma hayatına çarparsak, vatandaşların ömründe yaklaşık 66 000 saat çalıştığı ortaya çıkıyor.
İtalya vatandaşları en az çalışıyor
AB Üye Devlet düzeyinde, çalışma hayatı İtalya’da 32 yıldan İsveç’teki 42’ye değişmektedir. AB üyesi olmayan iki ülke ise en uzun ve en kısa çalışma hayatı listesinin başınada yer alıyor: İzlanda’daki 47 yıl ortalama çalışma hayatına karşın, Türkiye’deki ortalama 29 yıl çalışma hayatı.
Komşularımızla durum şu şekildedir: Romanya ve Yunanistan’daki çalışma hayatı ortalama 33 yıldır / ülkemizde olduğu gibi / Sırbistan ve Makedonya’da – 32 yıl ve Türkiye’de – 29 yıl. Genel olarak, AB’de erkekler kadınlardan 5 yıl daha fazla çalışıyor: erkekler için ortalama çalışma hayatı 38 yıl, kadınlar için 33 yıl. Bu özellik, Letonya ve Litvanya olmak üzere iki AB ülkesi hariç, çoğu AB ülkesinde bir kuraldır. Letonya’da, erkekler ve kadınlar arasındaki çalışma süresi açısından büyük bir fark yoktur. Litvanya’da ise çalışma hayatı, kadınlar için erkeklere göre daha uzundur.
Eurostat, AB üye devletleri arasında Malta’nın en büyük cinsiyet açığına sahip olduğunu, erkeklerin kadınlardan 12 yıl daha uzun süre çalıştıklarını bildirdi. Avrupa istatistiklerine göre, AB’deki en yüksek emeklilik yaşına sahip ülke, 65,7 yıl olan Hollanda’dır, böylelikle “lalelerin ülkesi” Avrupa’nın en yüksek emeklilik yaşına sahip ülke olamya aday. Emeklilik yaşı 65-66 yaş arası olan ülkelere Finlandiya (65.2), Fransa (65.3), Almanya ve İspanya (65.4) gibi ülkeler de dahil olmaktadır. En düşük emeklilik yaşı ise Slovakya, Malta ve Litvanya’dadır – 62 yaş.
Uzmanların tahminlerine göre, 2020’de AB’deki ortalama emeklilik yaşının kademeli olarak eşitlenerek, hem erkek hem de kadınlar için küçük farklarla 65-66 yıla ulaşacaktır.
Olaybg.com