Ana Sayfa Gündem Büyükelçi Kaymakçı AB Parlamentosu üyelerimiz önünde: AB-Türkiye anlaşması sonuçlar veriyor, mülteci sayısı...

Büyükelçi Kaymakçı AB Parlamentosu üyelerimiz önünde: AB-Türkiye anlaşması sonuçlar veriyor, mülteci sayısı 1.5 milyondan 16.000’e düştü

1739
Paylaş

Filiz Hüsmenova ve Necmi Ali, göçteki yeni eğilimler konulu çyuvarlak masasına katıldı

Göçteki yeni eğilimler konulu yuvarlak masası esnasında AB Millet Vekili Necmi Ali şunları paylaştı: “Türkiye, mülteci krizinin çözümünde çok önemli bir rol oynamaktadır. Az bilinen gerçeklerden biri de, Türkiye temsilcilerinin de belirttiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 284 000 mülteci çocuğun doğmuş olmasıdır. Aynı zamanda neredeyse bir milyon çocuk okul çağındadır ve yarısı hala okula devam edememektedir. Bütün bunlar, AB’nin proaktif bir politikası olması gerektiği anlamına gelmektedir ve burada şunun da belirtilmesi gerekmektedir: Şu anda ayrılan maddi destek Türkiye için değil, mülteciler içindir.”
AB ALDE/ HÖH Millet Vekili Filiz Hüsmenova ve Necmi Ali, 20 Şubat 2018’de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosunda düzenlenen tartışmada yer aldı. Görüşmede Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Büyükelçisi Haruk Kaymakçı, Avrupa Komisyonu Türkiye Bölümü (EEAS) Başkanı Javier Peres, Avrupa Komşuluk Konseyi (ENC) Genel Müdürü Samuel Westerbaij, AFAD Başkanı Mehmed Güloğlu, EASC Başkanı Mustafa Ulusoy. Toplantı esnasında ele alınan başlıca konu, Türkiye’deki mülteci durumu oldu. Sayın Peres, Türkiye ‘nin hem mülteci sığınma hakkı hem de geri kabul konusunda AB anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi. Büyükelçi Kaymakçı, göç süreçleri ile ilgili önemli bilgileri sundu. 2016 AB-Türkiye anlaşması öncesinde Ege Denizi’nden 2016 yılında 1.5 milyon kişi geçtiğini ve bu sayıların geçtiğimiz yıl  için 16.000’e düştüğünü; bunun ise AB ve Türkiye anlaşması başarısının bir kanıtı olduğunu belirtti. Büyükelçi, Türkiye’nin, Bulgaristan’ın ve Yunanistan’ın göç sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynadığını vurguladı ve bu doğrultuda Bulgaristan’ı çalışmalarından dolayı tebrik etti. Mültecilere yardımcı olmak için gönüllü gruplar kurma, Gümrük Anlaşmasının güncellenmesi ve vize serbestleşmesi gibi Anlaşma ile ilgili hala sorunlar bulunduğunu belirtti.
Türkiye tarafınca ve Avrupa Komisyonu temsilcileri tarafından belirtilen olgular ile ilgili Necmi Ali, 2017 için Türkiye Cumhuriyeti ilerleme raporunun hazırlanması ile ilgisi olan Avrupa Prlamentosu üyelerine sunulacak olan ve ayrıntılı bilgi içeren bir broşür hazırlanmasını önerdi.

Olaybg.com